En restaurang som väcker minnen

Bodil Malmsten var mycket privat, trots att hennes böcker var personliga. Många läsare tänkte att de kände henne och kanske läste in vad de trodde handlade om henne själv. "Bodil Malmsten själv har inga problem med att hålla isär personligt och privat. Det är media och allmänhet som har det, menar hon. Säger hon något generellt om antidepressiv medicin och panikångest som hon gjorde i radio i somras, tolkas det genast som att hon »talar ut« om sin egen eventuella panikångest. Det är vådan av att skriva personliga böcker: att omgivningen begår misstaget att tro att de har full insyn rakt in i författarens liv. Så är det inte."

– Så fort man sätter sig vid datorn eller gör en anteckning så kan det aldrig vara ens privata jag. Det är alltid en vinkling. Det är jaget i boken som drar iväg, sa hon till bloggen "Vi läser".

Bodil Malmsten var en sann europeisk dam

Hon höll mycket privat, delade sällan med sig av sina allra innersta tankar, trots att hon lät läsarna veta vad hennes "jag" var i bokform. Malmsten var en europé, i ordets finaste bemärkelse. Som europé kan man utgå från att hon ju åt den sortens mat. Till det hör bland annat tapas. Vill man som Bodil antagligen gjorde, smaka europeisk mat och europeiska smaker kan man även äta tapas i Stockholm. Du känner säkert till vad tapas är. Om inte kan jag tala om att det är underbara små rätter, där man så att säga äter bara det goda. Istället för att äta pasta och köttfärs, äter man bara köttfärsen, som är den goda såsen. Man äter rätter med enbart den goda kötträtten, de goa oliverna, olika spanska delikatesser. Vill du prova på vad det smakar finns det en mysig restaurang med goda Tapas vid Karlaplan i hjärtat av Stockholm. Hade hon levt och bott kvar i Stockholm hade ni säkert sett henne och njutit av en bit av Europa i Stockholm.

18 jul 2017