En restaurang som väcker minnen

 

Bodil Malmsten var mycket privat, trots att hennes böcker var personliga. Många läsare tänkte att de kände henne och kanske läste in vad de trodde handlade m henne själv. "Bodil Malmsten själv har inga problem med att hålla isär personligt och privat. Det är media och allmänhet som har det, menar hon. Säger hon något generellt om antidepressiv medicin och panikångest som hon gjorde i radio i somras, tolkas det genast som att hon »talar ut« om sin egen eventuella panikångest. Det är vådan av att skriva personliga böcker: att omgivningen begår misstaget att tro att de har full insyn rakt in i författarens liv. Så är det inte."

– Så fort man sätter sig vid datorn eller gör en anteckning så kan det aldrig vara ens privata jag. Det är alltid en vinkling. Det är jaget i boken som drar iväg, sa hon till bloggen Vi läser.

Hon höll mycket privat, delade sällan med sig av sina allra innersta tankar, trots att hon lät läsarna veta vad hennes "jag" var i bokform. Malmsten var en europé, i ordets finaste bemärkelse. Hon hade helt säkert en europeisk smak då det kom till mat och hade helt säkert gillat smakerna på tapas i Stockholm. Det finns en mysig restaurang med goda Tapas vid Karlaplan i hjärtat av Stockholm. Hade hon levt och bott kvar i Stockholm hade ni säkert sett henne där med sina minnen och njutit av en bit av Europa i Stockholm.

18 jul 2017